זהו המשך לפוסט הקודם לימוד כישורים חברתיים רגשיים חלק 1 שבו ראינו בקצרה את צורת עיבוד המידע אצל הילד.
גם למדנו כיצד ללמד את הילד אוצר מילים של רגשות. כעת נמשיך בצורת לימוד שונה קצת ללמד את הילד מהו כעס, כמובן שזה שייך גם לשאר הרגשות, אולם זו הדוגמה השכיחה ביותר.
לאחר שלימדנו את הילד מהו כעס, דיברנו איתו מתי היו מקרים שהוא כועס וכו'. נמשיך הלאה לעזור לו להכיר את הכעס ברגע האמת. דרך מאוד טובה היא לגזור קרטון או נייר בצורה של גוף הילד, לאו דווקא באותו גודל. כעת אפשר לשאול את הילד, כשאתה כועס, איפה אתה מרגיש את הכעס בגוף? יש כאלה שמרגישים בבטן, יש כאלה שמרגישים באף, יש כאלה שבפה (כי אז הם צועקים ואומרים מילים לא יפות). זה עוזר לילד להבין שיש לזה תחושות פיזיולוגיות כדי לזהות את הכעס טוב יותר, וגם יבין שזה לא נוח ונעים גם מבחינה פיזית להיות כועס.
אחר כך נלמד את הילד שממש קשה לנו לחשוב כשאנו כועסים, שהמוח לא עובד כל כך טוב וזה לא הזמן למצוא פתרונות. באחת מתוכניות הלימוד ראיתי שהשתמשו במושג "מוח של דרקון". אמרו לילד שכשהוא כועס אז המוח שלו נהיה יותר קטן, כמו של דרקון, הוא כרגע לא יכול לחשוב טוב. הקישור לדרקון נבחר כי דרקון יורק אש, וגם בדרך כלל זה הפיתרון הטוב ביותר שהוא מוצא עבור בעיות, לרתוח או לשבור דברים.
חשוב מאוד להציג להם עזרים ויזואליים, תמונות של דרקון, להרגיל אותם למושג, ואז להתחיל בסיפורים על ילד שלקחו את הדובי והוא ממש כעס, ואז כמובן לשאול אותם איך הם היו מרגישים, ואיפה בגוף הם היו מרגישים את זה. ואז לספר שהילד נזכר שיש לו כעת מוח של דרקון וכל פיתרון שהוא ימצא לבעיה רק יחמיר אותה, ולכן הילד העדיף לחכות, לנשום, להריח פרחים, לכבות נר ורק אז לחפש פיתרון.
אם תעשו את זה נכון תראו איך הילדים מתחילים לבד לדבר על זה, להזהיר אחד את השני שיש לו עכשיו מוח של דרקון, להגיד על עצמם, אוי עכשיו יש לי מוח של דרקון, אפילו על ההורים והמורים…
טוב, אז עכשיו הילד יודע לזהות מה הוא מרגיש, הוא לא רעב, הוא לא עצוב, הוא כועס.
הוא גם יודע מה הן המחשבות שלו כשהוא כועס – הוא הבין שהוא לא יכול לחשוב טוב כעת.
כעת אנו רוצים לתת לו דרך להתמודד עם הכעס. הטכניקה שאני מצאתי נקראת טכניקת הצב, אני אדבר עליה יותר בפעם הבאה.
כתבה נוספת אפשר למצוא כאן.
The post לימוד כישורים חברתיים רגשיים חלק 2 – שליטה בכעס appeared first on רגשות ואינטלגנציה.