כבר כתבנו כאן בעבר על דפוס חשיבה של גדילה (growth mindset), מומלץ לחזור ולהזכיר לעצמנו.
בניסוי שנעשה בבית ספר תיכון לימדו קבוצה של בני נוער לפתח דפוס חשיבה גדל. לימדו אותם שמעמד חברתי הוא דבר משתנה. שאם מישהו "מנדה" אותם אין זה אומר שיש בהם משהו מולד שאי אפשר לשנות, וגם אין זה אומר שאותו אחד שפגע בהם הוא רע. אנשים הם יצורים מורכבים, והם יכולים להשתנות. נתנו להם גם לשמוע עדויות מבוגרים יותר שתומכות בטענה זו.
לאחר מכן העמידו אותם במשימה בעלת לחץ חברתי עצום. הטילו עליהם לתת נאום על הנושא איך להיות פופולרי. הקהל היה באמת צוות צעיר מחברי הניסוי, שבמהלך כל הנאום שיגר מבטים כועסים, אנחות, וחוסר עניין בהרצאה.
לאחר מכן הוסיפו לבני הנוער מבחן מתיש בחשבון.
בסוף נתנו להם שאלון כדי למדוד את רמות הלחץ שלהם, וכמו כן עשו להם בדיקות לרמת הקורטיזול (הורמון הלחץ) ובדיקות דופק ולחץ דם.
התברר שבני הנוער שעברו קודם לכן הדרכה לגבי דפוס מחשבה גדל, היו הרבה פחות לחוצים לעומת בני הנוער שלא עברו את אותה ההדרכה.
תוצאות הניסוי מראות עד כמה חשוב ללמד את ילדינו ולהרגיל אותם שהכל ניתן לשינוי, לא "נולדתי כך ואין מה לעשות", אלא יש מה לעשות. עוד מפתיע היה לראות שאפילו חצי שעה של לימוד כזה כבר עזר להם עם ההתמודדות בהמשך.
בתור הורים ומחנכים אנו יכולים לעשות כבר היום כמה דברים כדי לקדם את תפיסת המחשבה הבריאה אצל ילדינו:
- ללמד את הנערים לראות מצבים מלחיצים מבחינה חברתית כאתגר שאפשר לעמוד בו ולהתגבר, ולא כבעיה בלתי אפשרית שתמשך לעד.
- דרך אחת לעשות זאת, לפי מומחית בדפוס חשיבה גדל, היא לנסות להזכיר לנערים להוסיף את המילה "עדיין" בסוף המשפט, בכל פעם שהם מוצאים את עצמם דוגאים לגבי מצב מלחיץ חברתית ("אין לי שום חברים" – "עדיין". "אני לא יודעת לשיר" – "עדיין").
- לחפש ולחזק דוגמאות של אנשים ומצבים שמשתנים אף על פי שהיה נראה שהם אף פעם לא ישתנו – ראיה ישירה על דפוס חשיבה גדל. למשל הנער חשב שאף פעם לא יקבלו אותו לקבוצת הזמרים ובסוף קיבלו אותו.
- לזכור תמיד שלחץ חברתי יכול להיות בעל השפעות שליליות על הביצועים הלימודיים. אם הנער שלכם יושב בכיתה ודואג כל היום, כדאי להם לנסות קצת תרגילי התבוננות.
לא משנה איפה אתם מתחילים, לעזור לנערים ולנערות לראות את התמונה היותר גדולה, היותר דינמית, בהחלט שווה את הזמן והמאמץ שאתם משקיעים. כמו שנות העשרה יעברו…
The post שינוי בתפיסה מוריד לחצים מבני נוער appeared first on רגשות ואינטלגנציה.